Шишка на зап’ястя: симптоми, причини, лікування

Гігрома променево-зап’ясткового суглоба (кіста, ганглій, синовіальна грижа) – шишка на зап’ястя, пальцях і в області гомілковостопного суглоба, заповнена рідиною.

Найчастіше гігрома утворюється на зап’ястя. Розмір шишки може змінюватись: при підвищенні навантаження на суглоб вона може збільшуватися. У спокої кіста зменшується у розмірах. Гігром не є злоякісним новоутворенням, але вона може впливати на якість життя людини. Про шишки на суглобах пальців рук читайте за цим посиланням https://goncharyk.com.ua/archives/12684.

Симптоми

Гігрома, як правило, кругла і може бути м’якою або твердою на дотик. Якщо гігром невеликого розміру, вона не турбує людину. Іноді кіста може викликати:

  • Біль чи дискомфорт у зап’ясті;
  • Набряк у місці освіти;
  • Скутість у рухах у суглобі.

Причини виникнення

Точна причина виникнення гігром невідома. Вважається, що кіста розвивається через слабкість суглобів або сухожильних піхв. У результаті відбувається витік синовіальної рідини, через що утворюється кіста.

Гігрома, як правило, частіше виникає у людей віком від 15 до 40 років, причому жінки страждають від захворювання частіше, ніж чоловіки. До розвитку гігроми схильні люди із постійним навантаженням на зап’ястя.

Фактори ризику

Стать та вік

Як ми писали вище, гігрома найчастіше виникає у жінок віком від 15 до 40 років.

Остеоартит

Люди з артритом більш схильні до появи гігром у суглобах пальців.

Травми зв’язок або сухожилля

Спортсмени, люди, які зазнають значних тяжкостей, ті, хто часто працює за комп’ютером, — у зоні ризику.

Шишка на зап'ястя: симптоми, причини, лікування

Лікування гігроми

Лікування гігроми на зап’ясті залежить від розміру та розташування кісти, а також від індивідуальних симптомів. Якщо гігрома невелика і не викликає дискомфорту, за нею можна спостерігати без будь-якого лікування.

Іммобілізація

Що менше ми впливаємо на уражений суглоб, то менше стає гигрома. Носіння ортезу на зап’ястя може допомогти зменшити тиск на кісту та зменшити біль та дискомфорт.

Викачування рідини — це мінімально інвазивна процедура, коли для видалення рідини з кісти використовується голка.

Оперативне втручання

Застосовується у крайньому випадку. Операція передбачає видалення кісти та ніжки, яка прикріплює її до суглоба або сухожилля.

Однак ні викачування рідини, ні операція не гарантують рятування від гігроми назавжди.

Чому іммобілізація – найкращий спосіб боротьби з гігромою?

Іммобілізація ураженого суглоба за допомогою ортезу або лангету допомагає в найкоротший термін позбутися дискомфортних відчуттів при гігромі.

Носіння ортезу:

  • Знижує тиск на гігрому;
  • Уповільнює зростання гігром;
  • Захищає гігрому та навколишні тканини від подальших травм та пошкоджень;
  • Знімає набряк, скутість та слабкість у суглобі.

Типи виробів для лікування гігром

Променево-зап’ястковий ортез або бандаж для зап’ястя забезпечує необхідну підтримку та компресію, допомагає зменшити набряк та полегшити біль.

Лангетка або шина іммобілізує зап’ястя, запобігаючи отриманню нових травм та зменшуючи біль. Цей тип виробу часто використовується протягом тривалих періодів часу, наприклад, уночі.

Гігрома – досить поширений і безпечний стан. Своєчасна діагностика та лікування допоможуть запобігти ускладненням та досягти повного відновлення. Якщо у вас є підозра на гігрому, зверніться до лікаря для отримання професійної консультації та призначення відповідного лікування.

By admin

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *